Flexwerkers en goed werkgeverschap? 5 tips | Arsenaal Flex Professionals

Goed werkgeverschap en flexwerk? Vijf tips!

21 augustus 2018

Flexwerker goed werkgeverschap

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in 2018 ruim ruim 2 miljoen flexwerkers waren. Hiermee was in dat jaar 35% van de werkenden een flexwerker (inclusief zzp’ers) – ter illustratie: in 2013 was dat nog 22%. Het aantal flexwerkers stijgt hard, en ze worden dus in toenemende mate onmisbaar. Toch krijgen zij nog niet de waardering die ze verdienen en goed werkgeverschap is vaak ver te zoeken. Dit blog gaat in op het belang (en de belangen) van flexwerkers. We geven 5 praktische tips voor het bouwen van een goede relatie met je flexibele schil.

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Flexwerkers zijn steeds belangrijker op de arbeidsmarkt

Hoewel flexwerk geen nieuw fenomeen is groeit het wel aan populariteit, niet alleen bij werkgevers maar ook bij werknemers. Zo kunnen millennials bijvoorbeeld prima leven met de onzekere aard van flexwerk (bron: the economist). Ook in 2018 zet de trend van steeds meer flexwerk zich voort, dit ondanks dat de meeste werkenden nog steeds een voorkeur hebben voor vast werk. Inmiddels heeft nog maar 60% van alle werkenden een contract voor onbepaalde tijd – 2003 was dit nog 73%. De trend van grootschalige flexibilisering van de arbeidsmarkt lijkt onomkeerbaar.

Behandel flexwerkers hetzelfde als je vaste medewerkers – goed werkgeverschap

Een onderzoek van de Erasmus Universiteit te Rotterdam en Kirkman Company laat zien dat bedrijven het meeste uit flexwerkers halen als ze hen hetzelfde behandelen als vaste krachten. Een goede behandeling van flexwerkers draagt bij aan een betere inzetbaarheid, motivatie en binding onder het personeel. Door gelijke behandeling voelen flexwerkers zich onderdeel van het team en wordt er betrokkenheid en loyaliteit gecreëerd – welke juist in de huidige krappe arbeidsmarkt van belang zijn.

Hoe bouw je als werkgever een goede relatie met je flexwerkers? 5 tips!

Een goede werksfeer, salaris en arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid voeren al jaren de top 10 aan van goed werkgeverschap. Hoewel een uitzendorganisatie voor haar klanten doorgaans juist een leverancier is van flexibiliteit. Door dit op een slimme manier te doen, met aandacht voor duurzame inzetbaarheid door bijvoorbeeld competentie trainingen en scholing, kan een uitzender/werkgever toch hoog scoren op baanzekerheid. Uiteraard kan het gevoel van baanzekerheid worden vergroot door flexwerkers het vooruitzicht te bieden dat deze kan worden ‘overgenomen’ door de opdrachtgever. Wanneer je borgt dat de inlenersbeloning altijd wordt gevolgd zal je ook het gevoel van een eerlijke beloning borgen bij je flexwerkers. Omdat het bieden van een goede werkomgeving/sfeer cruciaal is voor goed werkgeverschap geven wij je hier 5 tips:

1. Zorg dat de inhuur van flexwerkers via de HR-afdeling loopt en niet via Inkoop;

Op deze manier borg je dat jouw organisatie meer zicht heeft op deze medewerkers en dat zij net zo worden behandeld als vaste medewerkers;

2. Investeer in de ontwikkeling van flexwerkers;

Flexwerkers maken een steeds groter deel uit van het personeelsbestand. Door te investeren in de ontwikkeling van flexwerkers geef je als bedrijf het signaal af dat je investeert in de relatie met je medewerkers. Investeren in de ontwikkeling van flexwerkers is noodzakelijk wanneer je een innovatief en productief bedrijf wilt hebben en houden;

3. Zorg voor een gelijke beloning en waar nodig een gelijk HR beleid als de vaste medewerkers;

Op deze manier neem je een deel van de onzekerheid die gepaard gaat met flexwerk weg. De flexwerker weet immers waar hij/zij aan toe is wanneer er bijvoorbeeld een duidelijk beleid is op het gebied van ziekte, overuren, toeslagen, pensioensopbouw etc.

4. Besteed zorg en aandacht voor een goede onboarding;

Dit is niet anders dan bij vaste medewerkers. Een goed onboarding programma zorgt er voor dat het personeel (in dit geval de flexwerker) zich sneller thuis voelt en productief kan zijn;

5. Schakel waar nodig een partner met expertise in;

We hebben het gehad over het belang van goed werkgeverschap voor flexwerkers. Goed werkgeverschap doet wonderen voor de medewerkerstevredenheid en -productiviteit, en kan dus een groot competitief voordeel opleveren. Wanneer je niet de juiste expertise in huis hebt, of indien administratie/personeelszaken niet je focus hebben is het van belang dat je je goed laat adviseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (interim) HR partner, gespecialiseerd in flexwerk.

Meer weten over goed werkgeverschap? Bel ons op 023 531 03 394 of Neem vrijblijvend contact op

[DISPLAY_ULTIMATE_PLUS]

Anderen lazen ook:

Vier gouden tips voor kiezen van een payroll bedrijf

Financiering nodig voor je uitzendbureau? Dit zijn je mogelijkheden!