Je uitzendbackoffice nu nog uitbesteden aan een payroller? - Arsenaal Flex Professionals

Je uitzendbackoffice nu nog uitbesteden aan een payroller?

26 januari 2021


Veel uitzend- en detacheringsbureaus hebben hun backoffice uitbesteed aan een gespecialiseerde payroll organisatie. Anno 2021 doen veel partijen dit nog steeds en adverteren payrollers nog steeds met omrekenfactoren. Het was tot 1-1-2020 een handig model – uitvoering, risico’s, financiering en knowhow waren in één keer uitbesteed. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gooide roet in het eten. Van handig uitbesteden is de oude manier van werken eigenlijk een risico model geworden. Voor alle partijen, dus ook voor de intermediair.  Creativiteit ten spijt – tijd voor een nieuw model.

De WAB maakte een einde aan het toepassen van de uitzend-cao’s waar het niet de bedoeling is. Namelijk de reguliere arbeidsmarkt. Kort en goed – uitzenders hebben een eigen CAO omdat ze een rol vervullen in het alloceren van arbeid. En alleen daarom mogen ze verlengde flexibiliteit toepassen. Zodat je als werknemer de kans krijgt op nieuwe jobs, en de werkgever even de tijd heeft om te kijken of dat ook past. Daarom, en alleen daarom, heeft de uitzendbranche een eigen CAO. Of de Wet Arbeidsmarkt in Balans nu handig of onhandig is opgeschreven, de geest van de wet is duidelijk.

De Letter der Wet werd opgehangen aan de begrippen allocatie en exclusiviteit. De uitwerking wordt overgelaten aan de rechtbank. Het aanhangig maken is de verantwoordelijkheid van de flexwerker. Handhaven doet Den Haag al decennia niet meer en bovendien gaf Den Haag plezierig weinig tijd tot implementatie. Dus wat zou het? Maar het wrikt toch. Payrolling is gedefinieerd als regulier arbeidsrecht, en uitzenden is min of meer tot de kern teruggebracht. En of jij je als ondernemer aanpast aan de wet is uiteindelijk alleen een kwestie van tijd. Want als je er over nadenkt, en je durft kritisch te zijn op je business model, dan zijn je risico’s extreem toegenomen, en de waardering voor wat je dagelijks staat te presteren is hooguit gelijk gebleven.

Ook de roots van Arsenaal liggen in wat vandaag payrollen is geworden. Al zijn we vanaf start uitsluitend backoffice voor uitzendbureaus geweest en deden we dat alleen waar het de bedoeling was. Bouwden we  bovendien onze eigen uitzendbureaus – mooie niche spelers met goede partners. Met exact 0 (nul) klachten na 12 jaar en veel hart voor zaak en mens. Maar ook al kunnen we in onze contracten schrijven dat ze niet exclusief zijn, en spannende juridische constructen in het leven roepen, we kunnen niet met droge ogen volhouden dat we allocatie doen. Dat doen onze klanten, de uitzendbureaus. Daar loop je naar binnen voor een baan, of vind je via hun platforms de vacatures. Daar doet onze vacaturesite helemaal niets aan, en dat audit trail onderstreept dat zelfs.

Toen we dat onder ogen durfden te zien hebben we het roer radicaal omgegooid. We zijn volledig gestopt met payrolling en hebben 100% ingezet op backoffice dienstverlening. Met abonnementen en flexibele oplossingen. Maar het werkgeverschap ligt bij de intermediair, en niet meer bij ons. Al voeren we het wel uit! We bieden nog steeds onze kennis en diensten aan. Ons beschikbare netwerk van specialisten is zelfs beter geworden. We runnen nu echt de backoffice van onze klanten. Hun backoffice, van hun onderneming. Zo nemen we de telefoon ook op. Niet meer geoutsourcet, en dat is voor iedereen duidelijker – de flexwerkers zijn daar in dienst waar ze gesolliciteerd hebben, de klanten ontvangen de factuur van de partij die ze gecontracteerd hebben. En iedereen krijgt nog steeds de service die ze gewend zijn. We zijn weer uitzenders, in plaats van payrollers. Of eigenlijk – onderdeel van verschillende uitzendbureaus.

Voor ons is het werken ook leuker geworden. Partner in plaats van leverancier. Geen onderhandelingen meer over de ‘factor’ tot 4 cijfers achter de komma, maar samen met de intermediair de business analyseren en keuzes maken. Geen kostenpost voor de externe boekhouder, maar samen een rol in grip & control. Samen een audit managen in plaats van achter de documenten aan jagen. Onze knowhow wordt nu gezien, in plaats van gekocht.

De wereld is veranderd. Pas je aan of wordt veranderd. Want alle losjes eindjes van de wetgever zijn straks gewoon aan elkaar geknoopt. En dan ben je echt te laat.