Koolmees compenseert flexwerkers met €600 per maand - Arsenaal Flex Professionals

Koolmees compenseert flexwerkers met €600 per maand

13 mei 2020

Het kabinet wil flexwerkers die hun baan door de coronacrisis zijn verloren en geen beroep kunnen doen op de bijstand tegemoetkomen met een vast bedrag van €600 per maand. Dat bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Meer dan zo’n eenheidsworst is niet technisch haalbaar, stellen Haagse insiders. En zelfs bij zo’n ‘stomme’ one-size-fits-all-regeling is het de vraag of uitkeringsinstantie UWV de capaciteit heeft om die uit te kunnen voeren. ‘De dienst werkt al keihard aan de loondoorbetalingsregeling en de extra uitkeringen. Dat alleen al vergt maximale inspanning.’

Vergeten groep

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is op aandringen van de Tweede Kamer al ruim een maand bezig om een extra vangnet op te tuigen voor de ‘vergeten groep’ die nu tussen wal en schip vallen. Een woordvoerder voor het ministerie wil slechts bevestigen dat een regeling in de maak is en volgende week wordt verwacht.

Het vangnet is bedoeld voor ontslagen oproepkrachten, uitzendmedewerkers en andere flexwerkers die geen aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering omdat ze te weinig rechten hebben opgebouwd. Zij komen ook niet in aanmerking voor de bijstand omdat zij bijvoorbeeld een werkende partner hebben of omdat ze student zijn.

Die regels zijn veel strenger dan de regeling die nu voor zelfstandigen geldt. Via de zogenaamde Tozo-regeling kunnen zzp’ers een uitkering aanvragen zonder aanvullende voorwaarden. Kamerleden drongen daarom aan op eenzelfde soort tegemoetkoming voor flexkrachten.

Studentenlobby

De uitkering geldt voor maart, april, en mei en zal voor iedereen €600 per maand bedragen. ‘Voor sommigen zal het te weinig zijn, maar voor anderen kan het ook hoger uitvallen dan zij daadwerkelijk verdienden’, zegt een Haagse bron. Insiders gaan ervan uit van enkele tienduizenden mensen onder de regeling vallen.

Studentenorganisaties lobbyen al langer voor een steunregeling die studenten compenseert voor het verlies van hun bijverdiensten in de horeca en andere door corona getroffen sectoren. Een meldpunt van de studentenvakbond LSVb laat volgens hen zien dat studenten maandelijks €500 tot €600 aan inkomsten mislopen door het wegvallen van hun bijbaan.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1344817/koolmees-compenseert-flexwerkers-met-600-per-maand