Rechtbank Amsterdam: ‘Schijnzelfstandige’ Deliveroo-koeriers hebben recht op arbeidscontract - Arsenaal Flex Professionals

Rechtbank Amsterdam: ‘Schijnzelfstandige’ Deliveroo-koeriers hebben recht op arbeidscontract

15 januari 2022

In een rechtszaak aangespannen door FNV, heeft de Amsterdamse rechtbank geoordeeld dat  Deliveroo de fietskoeriers waarmee de maaltijdbezorgdienst werkt ten onrechte heeft gedwongen om een bestaan als zzp’er te accepteren. Er is sprake van ‘schijnzelfstandigheid’, aldus de rechtbank. De koeriers hebben recht op een arbeidsovereenkomst. Bovendien valt Deliveroo wel degelijk onder de cao voor beroepsgoederenvervoer.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere bedrijven in de snel groeiende platformeconomie, zoals Uber (taxichauffeurs), Helpling (huishoudelijke hulp) en Thuisbezorgd (maaltijdbezorging). Het verdienmodel van deze bedrijven is gebaseerd op hun ‘online’ platform. Daar kunnen mensen met honger of behoefte aan een taxiritje zoeken naar aanbieders van maaltijden of diensten en die vervolgens inhuren. Het platform rekent daarvoor een gage.

Bedrijven als Uber en Deliveroo zeggen slechts een doorgeefluik te zijn en daarom geen arbeidsrelatie te hebben met de chauffeurs of bezorgers die vervolgens diensten te leveren. De praktijk is weerbarstiger: menig Deliveroo-bezorger werkt fulltime voor het platform, en rijdt bovendien rond in Deliveroo-jassen en met Deliveroo-tassen. ‘Zij geen zzp’ers, maar hebben recht op een arbeidsovereenkomst’, zegt de rechtbank nu. Daarmee trekt de rechtbank een streep door het verdienmodel van platformbedrijven.

De uitspraak is opmerkelijk. In juli oordeelde dezelfde rechtbank in een zaak aangespannen door een individuele Deliveroo-bezorger nog dat hij géén schijnzelfstandige is en daarom geen recht heeft op een arbeidsovereenkomst. Wel suggereerde de rechter in die uitspraak dat de bestaande wetgeving wellicht achterloopt bij de economische realiteit, en wees naar de wetgever.

Het bedrijf opereert weliswaar binnen het geldende arbeidsrecht, concludeerde de rechter, maar in dat arbeidsrecht is nog geen rekening gehouden met ‘de uit de nieuwe platformeconomie voortkomende arbeidsverhoudingen’. Als de politiek het ongewenst vinden dat werkplatforms als Deliveroo dergelijke overeenkomsten aanbieden, aldus de rechtbank, ‘dan zal de wetgever daartegen maatregelen moeten treffen.’

De twee zaken waarin de rechtbank dinsdag uitspraak deed, waren aangespannen door vakbond FNV. In de andere zaak ging het om de vraag of Deliveroo wel of niet onder de CAO voor het beroepsgoederenvervoer valt. Niet, meent Deliveroo. Jawel, zegt nu de rechtbank.

Bron: Remco Andersen/ de Volkskrant