Uitzenders zien toenemende krapte op de arbeidsmarkt - Arsenaal Flex Professionals

Uitzenders zien toenemende krapte op de arbeidsmarkt

18 januari 2018

De ABU heeft onderzoek gedaan onder uitzendorganisaties. Waar ervaren zij krapte op de arbeidsmarkt en wat doen zij eraan?

95% van de ABU-leden merkt dat de arbeidsmarkt snel krapper wordt. De grootste krapte zit in de techniek, industrie en bouw.

Zie het interview met Jurriën Koops, algemeen directeur van de ABU, naar aanleiding van dit onderzoek.

In de detailhandel, financiële instellingen en openbaar bestuur wordt geen krapte ervaren. 76% van de ondervraagde leden zien een toenemende vraag van opdrachtgevers om hen te helpen bij het vinden van de juiste mensen. Om deze vacatures vervuld te krijgen richten ABU-leden zich op nieuwe doelgroepen, binden zij uitzendkrachten langer aan zich en investeren zij meer in opleidingen. Dat en meer blijkt uit onderzoek onder leden van de ABU.

Zie de factsheet van het onderzoek

78% van de respondenten zegt dat moeilijk vervulbare functies vaak functies zijn waarvoor vmbo, mbo en havo/vwo een vereiste is. Opmerkelijk is dat 22% van de ABU-leden ook krapte ervaart bij banen waarvoor geen scholing nodig is. De krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor uitzenders: 63% van de ondervraagden boort nieuwe doelgroepen aan, 60% bindt uitzendkrachten langer aan zich door te investeren in opleiding, meer werkzekerheid te bieden, leuk en uitdagend werk te zoeken en – waar nodig – hulp bij het vinden van huisvesting.

Een derde van de ondervraagde ABU-leden gebruikt alternatieve wervingsmethoden, zoals de inzet van social media, het aanboren van arbeidspotentieel op de internationale markt of het geven van bonussen. Ook het aangaan van publiek-private samenwerking komt regelmatig voor.

Top 10 kraptefuncties
Lassers, operators, chauffeurs, timmermannen, (service)monteurs, assemblage-, plaat- en bankwerkers, productiemedewerkers, loodgieters en installateurs, docenten (exact en talen) en lager bouwpersoneel staan in de top 10 van kraptefuncties. Deze mensen kunnen zo aan de slag.

Bron: ABU, 10 januari 2018