Vakbonden betichten Temper van ontduiking cao - Arsenaal Flex Professionals

Vakbonden betichten Temper van ontduiking cao

22 juni 2020

In het kort:

  • FNV en CNV dreigen Temper voor de rechter te slepen, omdat het schijnzelfstandigen verhuurt.
  • Deze zzp’ers krijgen daardoor te weinig betaald. Ook de maatschappij schiet erbij in.
  • Volgens Temper is het geen uitzendbureau, maar een marktplaats of digitaal prikbord.

Arbeidskrachten die zich verhuren via Temper zouden tientallen miljoenen euro’s van het werkplatform kunnen terugvorderen, omdat ze in feite werken als uitzendkrachten en dus meer hadden moeten verdienen. Dat stellen FNV en CNV in een maandag uitgebrachte stellingname. De maatschappij als geheel zou volgens de twee vakbonden jaarlijks €18 mln aan premies en belastingen mislopen, omdat Temper mensen bemiddelt als zzp’ers, terwijl ze hetzelfde werk doen als andere werknemers.

De vakbonden dreigen met een rechtszaak. Het bedrijf krijgt twee weken om in gesprek te gaan over correcte nabetaling en verloning, plus twee ton voor schade die de bonden zelf zouden hebben geleden.

Als Temper een uitzendbureau is, ontduikt het de uitzend-cao en het Europees verankerde recht op gelijke beloning. Volgens een zegsvrouw doen de bonden dit niet namens benadeelde zzp’ers, maar vanuit hun maatschappelijk belang bij een eerlijke arbeidsmarkt en instandhouding van de sociale zekerheid.

Aanvaringen

Directeur Niels Arntz van Temper reageert laconiek op de eisen die FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha en CNV-voorzitter Piet Fortuin maandag in Amsterdam-West hebben afgeleverd. ‘Ik ben blij met de oproep rond de tafel te gaan, mogelijk later deze week. Dat doen we altijd, ook met de FNV Horecabond en daar is een mooie samenwerking uit voortgekomen.’

FNV Horeca en FNV Flex liggen al langer met elkaar overhoop over de bereidheid van de horecabond om — in de hoop op afspraken over pensioen en opleidingen — een pact met de duivel te sluiten. Dick Koerselman, voorzitter van FNV Horeca, heeft geen commentaar op de ‘keuze’ van zijn hoofdbestuur. ‘We richten ons op werkbehoud voor tienduizenden mensen in sectoren die helemaal in de fik staan.’ De samenwerking ligt door de crisis even stil, maar het is de bedoeling de gesprekken later voort te zetten.

Prikbord

Temper bestrijdt dat het aan actieve arbeidsbemiddeling doet. Het bedrijf afficheert zich als digitaal prikbord of marktplaats, waar opdrachtgevers en aanvankelijk alleen horecavakmensen elkaar kunnen vinden. ‘Net als bij Albert Heijn’, aldus Arntz, ‘het initiatief ligt niet bij ons.’ Inmiddels biedt Temper ook ‘klussen’ aan in vrijwilligerswerk, detailhandel en logistiek.

De ferme verwijten van de bonden ziet hij als een poging om voor het begin van gesprekken aandacht te vragen. ‘Het zijn aannames en meningen, geen feiten. We voegen waarde toe en betalen belasting, net als de zelfstandigen die via ons werken.’ Hij heeft de cijfers nog niet kunnen onderzoeken.

Arntz geeft toe dat Temper ‘absoluut’ kwetsbaarder is, omdat het overheidssteun krijgt om het eigen personeel te betalen. Er is nog niet beslist of het dat de komende drie maanden blijft doen. ‘Dat hangt van veel dingen af. De omzet trekt weer aan en als bedrijf heb je de morele plicht om het zelf te verdienen als dat weer kan.’

Schijnzelfstandigen

Volgens de bonden ‘verleidt’ Temper studenten met de belofte van vrijheid, flexibiliteit en hoge brutoverdiensten, maar valt dat in de praktijk tegen. Temper zou de zelfstandigen niet informeren over bijkomende kosten van verzekeringen en administratie. Ze zouden ondanks de beloofde minimumtarieven onder het minimumuurloon uitkomen.

Volgens Boufangacha kunnen de platformwerkers niet onderhandelen over hun loon en werktijden of zelf bepalen hoe zij het werk uitvoeren. ‘Er is duidelijk sprake van schijnzelfstandigheid en daar moet nu een einde aan komen.’ Ook bij het aanvragen van noodsteun vallen ze weer tussen wal en schip, stelt de bond vast.

Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1348679/vakbonden-betichten-temper-van-ontduiking-cao